Cursussen en bijeenkomsten

Home > Cursussen en Bijeenkomsten > Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Themabijeenkomst. Sectoren: Universitair Medisch Centrum, Wetenschappelijk Onderwijs
Data: donderdag 21 september
Tijd: van 9.30 tot 13.00 uur (ontvangst vanaf 9.00 uur, na afloop lunch)


Programma
Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) krijgen de meeste ambtenaren in plaats van hun huidige arbeidsovereenkomst. Deze wijziging van rechtspositie gaat ook gelden voor het personeel van de openbare UMC’s en universiteiten. Hoewel de inwerkingtreding pas is gepland in 2020, moeten de betrokken instellingen nog veel voorbereidend werk doen. Daarom organiseren wij deze bijeenkomst.

Doelgroep
Dit is een meer juridisch gerichte bijeenkomst en daarom bedoeld voor medewerkers Arbeidsvoorwaarden en Rechtspositie en andere juridisch geïnteresseerden.

Locatie
Aristo, Brennerbaan 150, 3524BN Utrecht (tegenover station Utrecht Lunetten)

Kosten
Geen (inbegrepen bij het abonnement op de Sociale Zekerheidswijzer)

Inschrijven
Wilt u zich inschrijven? Vul dan het inschrijfformulier in.

Sprekers
 • Mr. drs. M.L.M. (Mark) van de Laar (1965)
  Mark is vanaf 1 juni 2012 werkzaam bij Capra Advocaten. Na zijn studies Nederlands recht en economie heeft hij eerst enkele jaren als medewerker rechtspositie & arbeidsvoorwaarden bij de provinciale overheid gewerkt. Daarna is hij ruim 14 jaar als advocaat werkzaam geweest bij Boels Zanders Advocaten te Maastricht en Eindhoven. Mark houdt zich bezig met het ambtenarenrecht en het arbeidsrecht, ten behoeve van zowel de overheid als de semi-overheid (vooral zorg en onderwijs). Mark is voorzitter van de Capra praktijkgroep Zorg. Mark heeft onder meer over de verschillen en overeenkomsten tussen het arbeids- en ambtenarenrecht enkele publicaties op zijn naam staan. Daarnaast verzorgt Mark met enige regelmaat cursussen. Hij heeft de specialisatieopleiding arbeidsrecht gedaan (Grotius Academie) en is lid van de vereniging voor arbeidsrechtadvocaten (VAAN). LinkedIn 
 • Mr. P.R.M. (Paula) Berends-Schellens (1959)
  Paula is vanaf 1 januari 2004 werkzaam bij Capra Advocaten. Daarvoor was zij enkele jaren werkzaam bij een werkgeversorganisatie in het onderwijs. Zij is voorzitter van de praktijkgroep onderwijs. Zij adviseert en procedeert voor werkgevers en werknemers binnen het onderwijs en de (semi-)overheid op het gebied van het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Advisering bij ontslag- en integriteitskwesties alsmede de begeleiding van functionerings-, arbeidsongeschiktheids- en conflict-trajecten vormen een belangrijk deel van haar werkzaamheden. Daarnaast geeft zij met regelmaat cursussen voor erkende onderwijsinstituten, maar ook in company. Tevens is zij voorzitter van een bezwaaradviescommissie en schrijft zij annotaties bij uitspraken. Recent schreef zij in het kader van de normalisering het artikel: 'Verdwijnt de status aparte van ambtenaren?' in  het Tijdschrift voor Arbeid en Onderneming. LinkedIn
Meer informatie
Wat is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren?
Ambtenaren krijgen zoveel mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven. Dit staat in de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Voor ambtenaren geldt straks het privaat arbeidsrecht. Net als voor werknemers in het bedrijfsleven nu al het geval is. De Eerste Kamer heeft op 8 november 2016 ingestemd met het wetsvoorstel. Het plan is dat de wet ingaat op 1 januari 2020.

Speciale status ambtenaren blijft
De ambtelijke status verdwijnt niet. Iedere medewerker in dienst van een overheidswerkgever blijft ambtenaar. De overheid is er voor het algemene belang. Daarom blijven de speciale regels voor ambtenaren bestaan. Deze komen te staan in een nieuwe Ambtenarenwet met daarin regels voor ambtenaren, bijvoorbeeld over: geheimhoudingsplicht; verbod om giften aan te nemen; de plicht andere functies te melden.

Arbeidscontract in plaats van Arbeidsovereenkomst 
Het arbeidscontract voor ambtenaren verdwijnt. Ambtenaren krijgen een arbeidsovereenkomst, net als werknemers in het bedrijfsleven. De cao is nu voor ambtenaren geen echte cao, maar een rechtspositiereglement. Dit wordt een echte cao (collectieve arbeidsovereenkomst).

Privaat arbeids- en ontslagrecht voor ambtenaren
Voor ambtenaren gaat het privaat arbeids- en ontslagrecht gelden. Dit betekent dat een ambtenaar bij onenigheid met zijn werkgever of bij ontslag naar de kantonrechter gaat. Hij kan niet langer in bezwaar bij de eigen werkgever en in beroep bij de bestuursrechter. Voor ontslag moeten het UWV of de kantonrechter toestemming geven. De procedure bij ontslag verandert dus, maar de werkgever moet nog steeds een goede reden hebben voor ontslag. Net als onder het ambtenarenrecht.

Collectieve arbeidsvoorwaarden (cao's)
De arbeidsvoorwaarden worden in het overleg van werkgevers en vakbonden besproken en vastgelegd in cao’s. De overheidswerkgevers zijn straks vrij om wel of niet een cao te sluiten, net als marktwerkgevers. Ook zijn ze vrij in de keuze van de vakbonden waarmee ze onderhandelen en waarmee ze een cao sluiten. Een zo groot mogelijke steun voor de cao onder het personeel blijft belangrijk, net als nu.
Voordelen voor abonnees t.o.v niet abonnees:
 • 3 themabijeenkomsten per jaar inbegrepen
 • Korting op cursussen
 • Altijd op de hoogte van het actuele aanbod

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Datum:
 • 21 sep 2017 9:00 - 13:00
Locatie:
Thema: Normalisering rechtspositie
Sector: Universitair Medisch Centrum, Wetenschappelijk Onderwijs
Lunch inbegrepen: Ja
Cursusmateriaal inbegrepen: Nee
Voor vragen over cursussen en bijeenkomsten bel 045-5798085
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
 • Persoonlijke helpdesk
 • Cursussen & bijeenkomsten
 • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
 • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu
Wachtwoord vergeten
of Nog geen abonnee?
sluiten

Nieuws

meer nieuws >

Meerlingenverlof toch uitgebreid

Zwangerschap- en bevallingsverlof bij meerlingen toch aangepast per 1 april 2018.

3 juli | meer >>

Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken ...

10 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>