Nieuws

Home > Nieuws > Anw-compensatie vervalt met ingang van 2018

Anw-compensatie vervalt met ingang van 2018

26 oktober 2017

De pensioenregeling van ABP wordt vanaf 2018 op een aantal punten aangepast. Deze aanpassingen zorgen aan de ene kant voor een verbetering van bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen. Aan de andere kant komt de Anw-compensatie te vervallen. Wat betekent dat en wat kunt u doen?
Wat is een Anw-compensatie?
Als u overlijdt kunnen uw partner en/of kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Ontvangt uw partner nog geen AOW? En ontvangt uw partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. Dit wordt een Anw-compensatie genoemd.

Anw-compensatie vervalt
Vanaf 1 januari vervalt deze Anw-compensatie. Als u na 31 december 2017 overlijdt, heeft uw partner geen recht meer op deze compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw partner, afhankelijk van hoe lang u al pensioen opbouwt bij ABP. Bestaande Anw-compensaties blijven doorlopen volgens de oude voorwaarden.

Wat betekent het?
De Anw-compensatie kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand. Als u inlogt in MijnABP ziet u wat de maximale hoogte van de huidige Anw-compensatie voor uw partner kan zijn.

Wat kunt u doen?
Op dit moment zijn werkgeversorganisaties in gesprek over een mogelijke oplossing voor het vervallen van de Anw-compensatie. Het is nog niet duidelijk of en wanneer er een oplossing komt. Met vragen kunt u bij uw werkgever terecht. U kunt ook zelf een individuele verzekering afsluiten. Hiermee kunt u het vervallen van deze compensatie voor uw partner vanaf 2018 verzekeren.

Meer informatie
https://www.abp.nl/pensioen-bij-abp/soorten-pensioen/nabestaandenpensioen/voor-uw-partner.aspx

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen aangenomen

Pensioenuitvoerders kunnen kleine pensioenen overdragen

23 november | meer >>

Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken ...

10 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Marianne van Tilburg, Gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg heeft twee arbeidsvoorwaardenjuristen in dienst. Toch is soms extra juridische ondersteuning nodig of behoefte om even met anderen te sparren. Voor Marianne van Tilburg, P-deskundige (verzuim), is de Sociale Zekerheidswijzer daarom een uitkomst.

9 december | meer >>