Nieuws

Home > Nieuws > EU wil vaderschapsverlof uitbreiden

EU wil vaderschapsverlof uitbreiden

30 april 2017

Op 26 april heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepresenteerd om vaders of een “tweede ouder” in de EU recht te geven op 10 dagen betaald verlof. De hoogte van het vaderschapsverlof zou dan minimaal het niveau van de Ziektewetuitkering moeten bedragen, vindt de commissie.
Op dit moment heeft een vader of “tweede ouders” recht op 2 dagen vaderschapsverlof of partnerverlof. Er was een wetsvoorstel ingediend om dit vaderschapsverlof uit te breiden van 2 naar 5 dagen. Dit wetsvoorstel is echter op 12 april controversieel verklaard door de Tweede Kamer.

Ook het ouderschapsverlof wil de Europese Commissie uitbreiden. Wettelijk is in Nederland geregeld dat werknemer maximaal 26 weken keer het aantal werkuren per week onbetaald ouderschapsverlof kunnen opnemen voor een kind tot 8 jaar. Brussel wil dit uitbreiden naar 4 maanden betaald verlof voor kinderen tot 12 jaar.

Met deze maatregelen wil de commissie de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken. De weerstand komt vooral vanuit de werkgevers, omdat ze vinden dat dergelijke regelingen onbetaalbaar zijn.

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

AOW-leeftijd in 2023 niet omhoog

Voor het eerst sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog.

6 november | meer >>

Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken ...

10 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>