Nieuws

Home > Nieuws > Volledige pensioenopbouw bij opname pensioen blijft mogelijk

Volledige pensioenopbouw bij opname pensioen blijft mogelijk

27 januari 2017

De Belastingdienst heeft besloten dat volledige pensioenopbouw in combinatie met vervroegde ingang van pensioen mogelijk blijft. Dit geldt echter alleen voor werknemers die gebruik maken van een verlofconstructie, ook wel generatiepact genoemd.

Wat houdt de verlofconstructie in?
Samen met uw werknemer, maakt u afspraken over een verlofconstructie. Dit is fiscaal toegestaan indien de omvang niet meer bedraagt dan 50% van de werktijd en niet eerder dan 10 jaar voorafgaand aan de AOW leeftijd wordt gerealiseerd.  Samen met uw werknemer maakt u afspraken over betaald of onbetaald verlof. Ook kunt u afspraken maken voorafgaand aan het KeuzePensioen of gelijker tijd met het pensioen; bijvoorbeeld om langer doorwerken mogelijk te maken.

De ontstane ruimte in de organisatie kunt u gebruiken om boventalligheid op te lossen of om een jongere werknemer te werven. Omdat hier zowel oudere als jongere werknemers van profiteren, wordt dit een generatiepact genoemd.

De gemeente Den Haag was een van de eerste werkgevers die deze regeling invoerde. Totdat de Belastingdienst aangaf vraagtekens te hebben bij de combinatie tussen het generatiepact en het vroegpensioen. Daardoor zouden deelnemers aan het pact niet de mogelijkheid hebben om een deel van hun pensioen vervroegd op te nemen om een terugval in inkomen op te vangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioenopbouw.

Minister Asscher heeft nu aangegeven dat volledige pensioenopbouw mogelijk blijft ook als de werknemer vervroegd pensioen opneemt. Wel geldt de voorwaarde dat de werknemer nog ten minste voor 50% moet blijven werken ten opzichte van vóór zijn deelname aan het generatiepact.

Bron: ABP

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

AOW-leeftijd in 2023 niet omhoog

Voor het eerst sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog.

6 november | meer >>

Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken ...

10 juni | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Harry Lammertink, Scholengemeenschap de Waerdenborch

Dankzij de hulp van de Sociale Zekerheidswijzer hebben we honderdduizenden euro's bespaard.

14 februari | meer >>