Nieuws

Home > Nieuws > Wetsvoorstel maakt deactivering quotum arbeidsbeperkten mogelijk

Wetsvoorstel maakt deactivering quotum arbeidsbeperkten mogelijk

16 februari 2018

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit zorgt ervoor dat het quotum voor de banenafspraak wordt gedeactiveerd, als werkgevers voldoende banen hebben gecreƫerd voor mensen met een arbeidshandicap.
Het wetsvoorstel regelt ook dat er eenmalig over het eerste jaar na activering niet wordt geheven. Dat geeft werkgevers meer tijd om alsnog het afgesproken aantal banen voor werknemers met een beperking te realiseren.

De banenafspraak komt voort uit het Sociaal akkoord uit 2013, waarin kabinet en sociale partners hebben vastgelegd dat werkgevers extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Elk jaar wordt gemeten of het afgesproken aantal banen is gehaald. Als dat niet het geval is, kunnen werkgevers een heffing krijgen opgelegd. In de wet was nog niet geregeld dat de quotumheffing weer gedeactiveerd wordt als na een inhaalslag het aantal banen in een volgend jaar wordt gehaald. Daarom heeft de ministerraad nu het wetsvoorstel 'deactivering en uitstel quotumheffing in het eerste jaar na activering' aanvaard. Dit wetsvoorstel regelt ook dat er eenmalig over het eerste jaar na activering niet wordt geheven. Daardoor krijgen overheidswerkgevers meer tijd om een inhaalslag te maken en de afgesproken banen alsnog te realiseren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bron: Rijksoverheid.nl

Wachtwoord vergeten
of nog geen abonnee?
sluiten
De Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis is een uniek servicepakket dat P&O-medewerkers ondersteunt bij vragen en problemen op het brede terrein van de sociale zekerheid.

De voordelen van Sociale Zekerheidswijzer:
  • Persoonlijke helpdesk
  • Cursussen & bijeenkomsten
  • Altijd op de hoogte met de nieuwsbrief
  • Toegang tot onze kennisbank
voor werkgevers
Abonneer nu

Nieuws

meer nieuws >

Pensioen automatisch verdeeld bij scheiding

Recht op de helft van pensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd

12 maart | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Gerdien Sikkelbein, ROC Midden Nederland

Ik loop in mijn werk geregeld tegen zaken aan waarvan ik me afvraag of daar ook voor onze school consequenties aan zitten. Denk aan veranderende wet- en regelgeving of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de sociale zekerheid.

27 september | meer >>

Testimonials

meer testimonials >

Harry Berkvens, Fontys Hogescholen

Maken we de juiste keuzes? Zijn onze processen nog actueel? Dat zijn vragen waarmee Harry Berkvens, Teamleider Expertiseteam P&O, de helpdesk van de Sociale Zekerheidswijzer belt. Hij ziet het contact vooral als extern expertoverleg.

20 november | meer >>