Aanvullend geboorteverlof
Voor kinderen, die zijn geboren vanaf 1 juli 2020, hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Ook wil de wetgever de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken.
Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken en moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. De werknemer kan pas aan het aanvullend geboorteverlof beginnen als het reguliere geboorteverlof is opgenomen. Hoe het verlof wordt opgenomen bepaalt de werknemer zelf. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar, of verspreid over de 6 maanden.
Loon tijdens aanvullend geboorteverlof
UWV verstrekt een uitkering van 70% van het dagloon van de werknemer. Als de werknemer met deze 70% onder het sociaal minimum komt, dan kan hij een toeslag bij UWV aanvragen.
Aanvulling cao
Het is mogelijk dat in de cao een bepaling is opgenomen dat de werkgever gedurende het opnemen van het aanvullend geboorteverlof een hoger percentage van het loon aan de medewerker moet uitbetalen. Kijk voor meer informatie op deĀ kennisbank.
Aanvragen van aanvullend geboorteverlof
De aanvraag bij het UWV kan vanaf vier weken voor de eerste dag waarop het verlof wordt opgenomen tot vier weken na de laatste dag waarop het verlof is opgenomen via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal of DigiPoort van UWV worden ingediend.
Je hebt de volgende gegevens van de werknemer nodig:
- de geboortedatum van het kind
- het aantal weken dat hij het verlof wil opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken)
- de ingangsdatum
- de verklaring dat hij al het standaard geboorteverlof van 1 keer zijn werkweek heeft opgenomen
- of UWV de uitkering rechtstreeks aan u of aan uw werknemer moet betalen.
Meest gelezen
Als werkgever voert u regelmatig gesprekken met uw medewerkers over hun functioneren, ontwikkeling en ambities. Deze gesprekken worden vastgelegd in verslagen die vaak door beide partijen worden ondertekend. Maar welke juridische waarde hebben deze verslagen eigenlijk? Kunnen ze dienen als bewijs bij arbeidsrechtelijke geschillen?
Het kabinet wil het makkelijker maken voor werknemers om werk te combineren met zorgtaken voor kinderen of naasten. Door de vergrijzing en arbeidsmarktkrapte groeit de druk op werkenden. Minister Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) benadrukt in een Kamerbrief dat flexibiliteit op de werkvloer essentieel is.
Het kabinet heeft aangekondigd dat per 1 januari 2027 de samenvoegbepaling in de belastingwetgeving wordt aangepast. De aanpassing volgt op een uitspraak van de Hoge Raad van 15 november 2024. Deze oordeelde dat het huidige systeem in strijd is met het discriminatieverbod uit mensenrechtenverdragen. Momenteel ontstaat ongelijke behandeling doordat werknemers die een uitkering via hun werkgever ontvangen wél arbeidskorting over die uitkering krijgen, terwijl werknemers die dezelfde uitkering rechtstreeks van UWV ontvangen geen arbeidskorting krijgen.