Aanvullend geboorteverlof
Voor kinderen, die zijn geboren vanaf 1 juli 2020, hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Ook wil de wetgever de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken.
Het aanvullend geboorteverlof duurt minimaal 1 week en maximaal 5 weken en moet binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. De werknemer kan pas aan het aanvullend geboorteverlof beginnen als het reguliere geboorteverlof is opgenomen. Hoe het verlof wordt opgenomen bepaalt de werknemer zelf. Bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar, of verspreid over de 6 maanden.
Loon tijdens aanvullend geboorteverlof
UWV verstrekt een uitkering van 70% van het dagloon van de werknemer. Als de werknemer met deze 70% onder het sociaal minimum komt, dan kan hij een toeslag bij UWV aanvragen.
Aanvulling cao
Het is mogelijk dat in de cao een bepaling is opgenomen dat de werkgever gedurende het opnemen van het aanvullend geboorteverlof een hoger percentage van het loon aan de medewerker moet uitbetalen. Kijk voor meer informatie op deĀ kennisbank.
Aanvragen van aanvullend geboorteverlof
De aanvraag bij het UWV kan vanaf vier weken voor de eerste dag waarop het verlof wordt opgenomen tot vier weken na de laatste dag waarop het verlof is opgenomen via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal of DigiPoort van UWV worden ingediend.
Je hebt de volgende gegevens van de werknemer nodig:
- de geboortedatum van het kind
- het aantal weken dat hij het verlof wil opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken)
- de ingangsdatum
- de verklaring dat hij al het standaard geboorteverlof van 1 keer zijn werkweek heeft opgenomen
- of UWV de uitkering rechtstreeks aan u of aan uw werknemer moet betalen.
Meest gelezen
Vanaf 2025 staan er belangrijke veranderingen in het arbeidsrecht op stapel. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste vastgestelde wijzigingen en geplande aanpassingen. Zorg dat u goed voorbereid bent op deze ontwikkelingen en blijf op de hoogte van de laatste updates!
In een recente uitspraak heeft de kantonrechter geoordeeld dat een werkgever een arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd mag beëindigen, mits er geen sprake is van discriminatie. De zaak draaide om een zwangere werknemer die stelde dat haar zwangerschap de reden was voor de beëindiging van haar contract. De rechter oordeelde dat de werkgever voldoende kon aantonen dat de beëindiging voortkwam uit andere redenen.
Minister van Hijum (SZW) heeft bekendgemaakt dat de OW-leeftijd in 2030 op 67 jaar en drie maanden blijft. Dit besluit is gebaseerd op de nieuwste cijfers van het CBS, die een daling in de levensverwachting laten zien. De levensverwachting van 65-jarigen in 2030 wordt nu geschat op 20,96 jaar, in plaats van de eerdere schatting van 21,00 jaar. Deze wijziging komt door hogere sterftecijfers na de coronapandemie, wat de verwachte levensduur verkort heeft.