Het belang van een discriminatievrije werkomgeving
Een recente beslissing van het College voor de Rechten van de Mens gaat over hoe een school omging met een klacht over seksuele intimidatie op het werk. De situatie betrof een vrouwelijke docent die een melding maakte van grensoverschrijdend gedrag door een collega. Hoewel het niet bewezen was dat de docent slachtoffer was, vond het College dat de school niet genoeg had gedaan om te zorgen voor een werkomgeving zonder discriminatie.
Meer lezen..?.
U moet inloggen om deze pagina te kunnen bekijken!Meest gelezen
Gisteren presenteerde Koning Willem-Alexander tijdens de jaarlijkse troonrede het regeringsbeleid voor het komende jaar. Naast het pleidooi voor meer vertrouwen en zekerheid in de samenleving, zijn er ook belangrijke maatregelen aangekondigd die directe impact hebben op werkgevers. Veel van deze maatregelen vloeien voort uit het regeerprogramma van het kabinet-Schoof, dat vorige week werd gepresenteerd.
In een recente zaak heeft het hof een belangrijke uitspraak gedaan over de berekening van de transitievergoeding, specifiek met betrekking tot de variabele looncomponenten. Voor werkgevers biedt deze uitspraak helderheid en tegelijkertijd een belangrijke les in de manier waarop transitievergoedingen moeten worden berekend, vooral bij complexe salarispakketten.
Op 31 juli 2024 heeft de Centrale Raad van Beroep een belangrijke uitspraak gedaan die werkgevers aan het denken zou moeten zetten. In deze zaak kreeg een werkgever een loonsanctie opgelegd door UWV omdat de re-integratie-inspanningen voor een zieke werkneemster onvoldoende werden geacht. De werkgever ging in hoger beroep, maar de Raad oordeelde dat de loonsanctie terecht was.