22 februari 2024

Vakantieverlof tijdens tweede ziektejaar

Als een werknemer door ziekte niet in staat is om geheel of gedeeltelijk te werken, dan wordt in het eerste jaar het volledige loon doorbetaald. In het tweede ziektejaar geldt de afspraak dat 70% van het loon moet worden doorbetaald. Maar hoe zit het dan precies met vakantierechten van een zieke werknemer gedurende het tweede ziektejaar?

Als een werknemer ziek is, is het verstandig om samen afspraken te maken over vakantiedagen. Als een werknemer medisch gezien op vakantie kan gaan, kan hij gewoon vakantie opnemen. Soms is het handig om de bedrijfsarts hierbij te betrekken. Hoewel in het tweede ziektejaar een doorbetalingsverplichting van 70% van het loon geldt, moeten vakantiedagen in het tweede ziektejaar voor 100% worden vergoed. Daarnaast hoeft een werknemer zich tijdens de vakantie niet bezig te houden met re-integratie.

Deel dit artikel

Meest gelezen

Bevrijdingsdag 2025: vrije dag of niet?

Op 5 mei wordt in Nederland jaarlijks Bevrijdingsdag gevierd. Hoewel dit een nationale feestdag is, betekent dit niet automatisch dat werknemers recht hebben op een vrije dag. De afspraken hierover zijn afhankelijk van de cao of individuele arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe laagdrempelige procedure – de regelrechter

Vanaf 1 maart 2025 introduceert de Rechtspraak een nieuwe procedure: de regelrechter. Deze experimentele procedure is bedoeld om bepaalde arbeidsrechtelijke geschillen sneller, eenvoudiger en goedkoper op te lossen. De regelrechter is beschikbaar bij de rechtbanken Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant.

Bedrijfsarts krijgt waarschuwing na schending contactafspraak met werknemer

Een recente tuchtzaak onderstreept het belang van zorgvuldige communicatie tussen bedrijfsartsen en werknemers met psychische klachten. In deze zaak had een werknemer met PTSS afgesproken dat contact uitsluitend via haar partner zou verlopen. Desondanks belde de bedrijfsarts haar rechtstreeks, wat leidde tot extra stress. De tuchtrechter oordeelde dat de arts hiermee tuchtrechtelijk verwijtbaar handelde en legde een waarschuwing op.