Vakantieverlof tijdens tweede ziektejaar
Als een werknemer door ziekte niet in staat is om geheel of gedeeltelijk te werken, dan wordt in het eerste jaar het volledige loon doorbetaald. In het tweede ziektejaar geldt de afspraak dat 70% van het loon moet worden doorbetaald. Maar hoe zit het dan precies met vakantierechten van een zieke werknemer gedurende het tweede ziektejaar?
Als een werknemer ziek is, is het verstandig om samen afspraken te maken over vakantiedagen. Als een werknemer medisch gezien op vakantie kan gaan, kan hij gewoon vakantie opnemen. Soms is het handig om de bedrijfsarts hierbij te betrekken. Hoewel in het tweede ziektejaar een doorbetalingsverplichting van 70% van het loon geldt, moeten vakantiedagen in het tweede ziektejaar voor 100% worden vergoed. Daarnaast hoeft een werknemer zich tijdens de vakantie niet bezig te houden met re-integratie.
Meest gelezen
In een recente uitspraak heeft de kantonrechter geoordeeld dat een werkgever een arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd mag beëindigen, mits er geen sprake is van discriminatie. De zaak draaide om een zwangere werknemer die stelde dat haar zwangerschap de reden was voor de beëindiging van haar contract. De rechter oordeelde dat de werkgever voldoende kon aantonen dat de beëindiging voortkwam uit andere redenen.
Minister van Hijum (SZW) heeft bekendgemaakt dat de OW-leeftijd in 2030 op 67 jaar en drie maanden blijft. Dit besluit is gebaseerd op de nieuwste cijfers van het CBS, die een daling in de levensverwachting laten zien. De levensverwachting van 65-jarigen in 2030 wordt nu geschat op 20,96 jaar, in plaats van de eerdere schatting van 21,00 jaar. Deze wijziging komt door hogere sterftecijfers na de coronapandemie, wat de verwachte levensduur verkort heeft.
Het Gerechtshof heeft onlangs bepaald dat een werkgever inkomsten die een zieke werknemer elders verdient, mag verrekenen met het loon bij ziekte. Deze uitspraak biedt belangrijke richtlijnen voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die tijdens ziekte ander werk doen.