3 dingen die u nog niet wist over verzuim

3 dingen die u nog niet wist over verzuim

Door zaken als economische omstandigheden, gezondheidszorgbeleid en het opschuiven van de pensioenleeftijd zal het aantal werknemers met verzuim waarschijnlijk blijven toenemen. Langdurig verzuim is vaak een grote kostenpost voor bedrijven. De periode waarin een werkgever (financieel) verantwoordelijk is voor het uitvallen van een werknemer kan in totaal 12 jaar duren, van de allereerste klachten tot eventuele duurzame arbeidsongeschiktheid. Het loont dus om vitale werknemers te hebben én behouden.

1. Langdurig verzuim deels te voorspellen

De ziekte van de werknemer kan verbonden zijn met de situatie op de werkvloer. Eerder of frequent verzuim, disfunctioneren of een arbeidsconflict – voor of tijdens het verzuim – zijn redenen om de alarmbel te rinkelen. Het is altijd zinvol om bij dreigend langdurig verzuim nauwkeurig naar de situatie van de werknemer op de werkvloer te kijken.

2. Werknemer is zelf aan zet

Eigen initiatief van werknemers bevordert de kans op succesvolle re-integratie. Dit kan blijken uit het feit dat de werknemer zelf initiatief neemt om de juiste begeleider of arts te krijgen. Maar ook blijkt het vruchten af te werpen als de werknemer bij re-integratie zijn of haar eigen re-integratieplan schrijft. Als werkgever kunt u daar vervolgens aan meeschrijven.

3. Investeren in vitaliteit loont

De kosten van presenteïsme (ziek doorwerken) zijn hoger dan de kosten van absenteïsme (werknemers die afwezig zijn). Dit komt doordat de groep werknemers die ziek doorwerkt veel groter is dan de groep die zich daadwerkelijk ziek meldt. Daarbij komt dat ziek doorwerken ook weer kan leiden tot een daadwerkelijke ziekmelding. Voor leidinggevenden en HR-professionals is het zaak om te achterhalen hoe werknemers in hun vel zitten. Met de juist tooling, zoals bijv. eMood, krijgt u snel en laagdrempelig inzicht in de vitaliteit, het werkgeluk en de productiviteit van werknemers.

Wilt u weten hoe a.s.r. u hierbij kunnen ondersteunen? Onze specialisten bieden diverse trainingen, opleidingen en diensten die u concreet handvatten kunnen bieden.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak contact op met de adviseurs van de SZ-wijzer.